Hästschampo

Hos Grooming & Show hittar ni alltid ett brett sortiment med riktigt bra hästschampo till just din häst eller ponny. Vi vet vilka produkter som verkligen fungerar till det ändamålet som just Din häst behöver. Handla online här nedan.

Ett schampo ska vara skonsamt för både häst och miljö men vi vill inte görs avkall på resultatet.  Vi handplockar därför vårt utbud för att du som djurägare ska kunna känna dig trygg med den produkt som du hittar hos oss.

Olika typer av hästschampo

Att välja schampo till sin häst kan vara en mindre vetenskap med tanke på alla alternativ som florerar på marknaden. Men hur väljer man då rätt schampo till sin häst och vad finns det för olika alternativ?

Hur ofta bör hästen tvättas?

Detta är högst individuellt och beror på vilka förutsättningar som finns i stallet. Finns det bara kallvatten är det ingen bra idé att tvätta hästen över hela kroppen, det kyler ner musklerna för mycket.
Ska man ställa ut hästen eller åka på tävling behöver den duschas oftare än dagen innan, då är det försent att göra underverk.

Vardaglig tvätt

För den vardagliga tvätten, t ex efter ansträngande träningspass finns två alternativ.
Ett milt rengörande och återfuktande schampo som inte torkar ut hårremmen utan hellre tillför näring. Försök undvik starka kemikalier så långt det går. Vi rekommenderar Padoc & Pace Pine Oil Coat Cleaner eller Nathalie Digby Shampo.
Alternativ två är ett milt schampo med linimenteffekt, dessa behöver inte sköljas ur och kan vara ett bra alternativ till den vardagliga dushen. Då rekommenderar vi NAF Warming Schampoo.

Vit eller Stockholmsvit?

Har du någon gång haft en vit häst så vet du att det inte alltid är lätt att få den helt vit. Ska du visa en vit häst på utställning som inte är super-renlig av sin natur så kan det bli svårt att få den vit om du börjar dagen innan.
En skimmel kan få både gula toner och gråa toner som inte är så snyggt, för att få bort dessa krävs särskilda produkter.
Skimmelschampo är ett måste och här finns olika leverantörer. Ett lila schampo tar bort dom gula tonerna.
Var noga med att låta schampot verka några minuter och schamponera alltid två gånger.

Färgschampo

Vi rekommenderar alltid färgschampo inför visning, det ökar glansen i just den färgen. Men ett färgschampo är inte alltid det schampot som rengör hästen bäst. Då kan en tvätt dagen innan ett mer djuprengörande schampo vara en god idé.
Precis som med skimmelschampot är det viktigt att låta schampot verka och att alltid schamponera två gånger.

Sist men inte minst..

Inget schampo kan göra underverk, det är ditt vardagliga jobb som sätter standarden. Står hästen med smutsiga täcken på sig? Sover den i vitt spån eller i brunt spån? Ryktar du hästen med ryktborste och skrapa varje dag eller bara ett par tag med rotviskan?

Kika över rutinerna och se om några kan förbättras.

Lycka till!