Utställningsträns

Vi har ett brett utbud att utställningsträns i alla prisklasser - för både den erfarna utställaren eller första-gångs-utställaren. Vi hjälper dig gärna om du har funderingar eller är osäker på vilken modell du ska välja. 

Varför behövs ett utställningsträns?

Ett utställningsträns är anpassat för att ge din häst dom rätta förutsättningarna vid utställning eller exteriörbedömning. Vanligast är tränset är i svart eller brunt läder men vissa raser visar även i vita träns, t ex shetland . Spännen är oftast i mässing och matchar med bettringarna på visningsbettet. Hingstar visas i ett Hingstbett med hästskor som bettringar, övriga hästar visas i svarta gummibett.

Till utställningstränset behövs även en ledtygel i läder eller ett kedjegrimskaft, många använder också ett delta. Då kan man välja på ett kedjedelta eller läderdelta. Ett delta hjälper till att hålla bettet stilla i hästens mun samt fördela tryck.

Tränsen används för att styra och kommunicera med hästen samtidigt som det ger en estetiskt tilltalande inramning till hästens ansikte. En vackert utformad utställningsträns kan bidra till att öka hästens utstrålning och elegans på utställningen.

Vad består ett utställningsträns av?

Ett utställningsträns består av flera olika delar -nackstycke, pannband, nosgrimma och bett. Det är viktigt att tränset passar hästens huvud och ansikte ordentligt för att säkerställa både hästens komfort och kontrollen över hästen. Det finns ett brett utbud av modeller att välja mellan, från traditionella huntermodellen med släta läderdetaljer till vackra broderade detaljer.

Förutom designen är det också viktigt att välja en utställningsträns av hög kvalitet. Tränsen ska vara gjord av starka och hållbara material som tål slitage och samtidigt vara skonsam mot hästens ansikte och hals. Det är också viktigt att regelbundet underhålla tränsen för att säkerställa dess kvalitet och livslängd.