Hästutställning

Vi har gedigen erfarenhet av just hästutställning och hjälper dig gärna med att hitta rätt utrustning till din häst eller ponny. Det kan vara svårt att veta vilket bett din häst ska visas i eller om det ens behövs bett. Det finns en djungel av tillbehör att välja mellan, tveka inte att be oss om hjälp. 

Vad är en hästutställning?

En utställning för hästar och ponnyer beroende på ras som oftast arrangeras av rasföreningar eller lokala ponnyavelsföreningar. Det kan även vara en premiering av hingstar eller ston för att bedöma deras exteriör och betydelse för aveln. Hästen eller ponnyn visas alltid vid hand, utan ryttare eller annan utrustning än träns, detta för att domaren ska kunna bedöma hästens utseende. 

Vad bedömer man på en utställning?

Hästens exteriör, uppdelat i olika punkter och får poäng mellan 1-10 på varje punkt. Man bedömer hästens Typ, Huvud, hals, bål, Extremiteter samt gångarter. Man leder hästen och visar upp den från sin bästa sida. 

Vad behöver jag till en hästutställning?

För att delta på en hästutställning är ett utställningsträns en bra investering, men också en ledtygel i matchande färg. Det finns särskilda bett som bara används vid utställning och visaren kan ha speciella kläder.