Så knoppar du din häst

|2/01, 2024

Så knoppar du din häst

Att knoppa din häst eller ponnys man är ett viktigt steg i att förbereda sig för tävlingar eller utställningar. Snyggt knoppade manar ger ett elegant och professionellt utseende. Följ dessa steg för att lära dig hur du knoppar din hästs man:

Du behöver:


Förberedelser

Innan du börjar, se till att hästens man är ren och noggrant genomborstad men undvik pälsglans. Det gör manen hal och svår att frisera. 

Hur många knoppar ska man ha?

Detta är individuellt och beror ofta på vilken gren du tävlar. Hopphästar har i regel fler och mindre knoppar som även går att fästa helt med gummiband istället för sytråd. Ett riktmärke kan vara mellan 15-20 knoppar.

Dressyrhästar har oftast färre och större som sys, här är det mellan 8-14 knoppar. 

Steg 1 - Dela upp manen 

Börja med att dela upp hästens man i sektioner. Du kan använda fingrarna eller en kam för att göra detta men kammen ger spikraka benor mellan varje knopp vilket är snyggt. För att få jämna knoppar, se till att sektionerna är lika breda och spänn ett gummiband runt varje sektion. 


Steg 2 - Fläta 

Ta en sektion av manen och spraya den lätt med ett valfritt flätspray t ex NAF Braid it Up. Detta gör det lättare att forma knopparna och ser till att dom inte spretar. Dela sektionen i tre lika stora delar och börja fläta. För små knoppar så gäller det att fläta hårt - direkt. För dressyrknoppar kan det bli snyggt och man flätar lösare i början och sedan hårdare. Det är viktigt att fläta så långt ut som det bara går för att minska risken för spret!


Steg 3 - Sy din knopp

Trä din synål med en lång bit sytråd (ca.50 cm). Börja med att sy längst ner och vik/rulla ihop knoppen mellan varje stygn.

När hela flätan är ihoprullad är det viktigt att sy några stygn fram och tillbaka för att knoppen verkligen ska sitta hårt. När den sitter så klipp av tråden så nära knoppen som möjligt. Inga knutar behövs. 


Avslutningsvis

När du har knoppat hela manen, kan du använda flätspray om du vill för att hålla frisyren på plats. Kontrollera att alla knoppar sitter säkert och ser jämna ut.

Grattis!

Nu har du knoppat din hästs man för en snygg och proffsig look inför tävling eller utställning. Var noga med att ta bort alla knoppar efter evenemanget, en sax behövs till detta!