Vi tipsar om - Visningsträns

|2/01, 2024

Vi tipsar om - Visningsträns

Det kan tyckas vara en djungel när du ska välja visningsträns för första gången till din häst eller ponny. Vi hjälper dig på vägen.

Ras - en viktig del

Olika raser har olika bestämmelser - shetlandsponnyer kan visas i vita läderträns och en welsh cob kan visas i en bomullsgrimma. Börja alltid med att kolla med din ponnyns avelsförbund om hur bestämmelserna eller rekommendationerna ser ut för just din ras. 

Sto, valack eller Hingst

En hingst visas alltid i bett. Från det att dom är ett år gamla så ska en hingst hanteras i bett på hela utställningsområdet. Om hingsten är äldre än tre år och är dessutom licensierad/godkänd så visas han i hästskobettet som vi ser på bilden ovan. Är hingsten inte godkänd så ska den visas i ett vanligt rakt visningsbett utav plast.
Ston, ungston och valacker däremot behöver inte visas i bett - här finns valmöjligheten att visa i en visningsgrimma istället. 

Ponnyn på bilden är en unghingst som visas i ett svart plastbett då han ännu inte var godkänd. Ledtygeln är fäst i ett trepunktsdelta som fördelar trycket från ledtygeln.